Persoane interesate

luni, 6 septembrie 2010

Pentru a doua oară în Republica Moldova, concursul clopotarilor adună adevărați maeștri

A fi clopotar este mai mult decât o meserie, iar dangătele clopotelor bisericeşti au reprezentat dintotdeauna o adevărată artă purificatoare. Nu în zadar se spune că de-a lungul timpului, zeci de minuni nescrise au avut tangenţe anume cu sunetele miraculoase ale clopotelor bisericești.
Dangătul de clopot este ca o rugă adâncă şi mulţi creştini au înţelepciunea de a jertfi pentru clopote. Este o mare bucurie atunci când clopotele vestesc slujba. În secolele trecute, clopotul substituia comunicarea. După „melodia” acestora, lumea afla ce fel de slujbă se ţine în ziua respectivă, din ce sat este răposatul sau din ce cătun este mireasa şi mirele. Sau, după bătaie, ştiau că pe la biserică a trecut arhiereul.
Cei care trag clopotele sunt oameni şi ei, care pot avea necazurile lor. Atunci când se află în preajma clopotelor, omul se schimbă, iar când coboară jos, pe pământ, se simte purificat şi mai împăcat cu sine. E ca şi Taina Botezului: simţi că te naşti a doua oară.

Concursul se desfăşoară la Briceni
„Dangătul Haloharului” este un concurs al clopotarilor, ce se va desfășura la biserica „Acoperământul Maicii Domnului”, din s. Halahora de Sus, r. Briceni, în perioada 4-5 septembrie curent. Scopul concursului este de a propaga tradiţia clopotelor, răspândirea artei sunării lor şi îmbunătăţirea calificării clopotarilor bisericilor ortodoxe. Organizatorii invită toţi doritorii să participe la acest eveniment, care este departe de a fi doar unul creştin. „Este, întâi de toate, un concurs cultural, o sărbătoare sufletească. Nu este uşor să cânţi la clopote, doar cei ce o fac cu dăruire ştiu câtă trudă şi măiestrie cer acordurile de clopote”, susţine domnul Veaceslav Filipciuc.
„Într-o astfel de competiţie nu poate fi vorba de câştigători şi învinşi”
Deloc răspândit până acum, evenimentul-concurs se desfășoară pentru a doua oară în istoria culturii Republicii Moldova. La prima ediţie, care a avut loc acum şapte ani, în Satul Moldovenesc, au participat peste 30 de clopotari de toate vârstele şi din diferite ţări. Spre deosebire de prima ediţie, în acest an vor fi oferite şi premii băneşti, în valoare totală de 500 de dolari. Fiecare participant va trebui să prezinte juriului două melodii de clopot ortodoxe, cu o durată de la 2 la 3 minute. Preşedintele juriului, Denis Latîşev, care cântă la clopote de la 12 ani, spune că este o plăcere spirituală să organizeze astfel de evenimente şi că o va face şi în continuare, dacă va mai avea ocazia. „Este un festival de anvergură şi îmi doresc să aibă succes. Personal, cred că într-o astfel de competiţie nu poate fi vorba de câştigători şi învinşi. Aceasta este o sărbătoare”, a conchis acesta.
Stela DĂNILĂ

sursa: Apropomagazin

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu