Persoane interesate

luni, 7 martie 2011

Dangătele de clopot ale Postului Mare. Dispoziţii generale

articol publicat pe portalul Asociatiei "Clopotarul"  www.clopote.md

Odată cu începerea Postului Mare, în practica liturgică se produc anumite modificări. Schimbarea sistemului de enumerare a zilelor săptămânii : dacă în afara postului, prima zi din săptămână, este Duminica, în Postul Mare – se consideră Luni. Se Schimbă şi ordinea de citire a Catismelor; în general în această perioadă începe să domine cititul, iar cântările bisericeşti devin tot mai constrânse. Pentru perioada Postului Mare, apar câteva dangăte noi de clopot, de exemplu, cele orare.

Înaintea citirii ceasurilor:

3 bătăi – înaintea Ceasului 3

6 bătăi – înaintea Ceasului 6

9 bătăi – înaintea Ceasului 9

12 bătăi – înainte de Pavecerniţă.

În cazul în care după al 6-lea ceas lumea iese din bisercă, aşa cum se întâmplă în mănăstiri, în conformitate cu instrucţiunile Tipicului ” despre ceasul al 9-lea, palamarul bate toaca odată … iar după primul Trisaghion, tot el bate clopotul de nouă ori.”

La Pavecerniţa Mare se cuvine 12 de batai de clopot în clopotul mare.

La Vecernie şi Utrenie – se bate în două clopote ( cel mare (orar) şi în unul mai mic (cel mai apropiat) ), de luni până vineri în timpul Postului Mare până în Joia Mare (adică, pe parcursul întregii perioade de post), cu excepţia zilelor în care se cuvine dangătele speciale de clopot. Aceste zile sunt 24 februarie şi 9 martie. În practica modernă a dangătelor de clopot se practică în general bătaia în două clopote, înainte de Vecernie şi Liturghia Darurilor Înainte Sfinţite. În multe biserici pentru perioada Postului Mare nu se bat clopotele.

La sfârşitul Postului Mare şi anume la Pavecerniţa Mare (în timpul căreia nu se mai bat metanii) de regulă se practică dangătul obişnuit de clopote.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu